Zwangerschapscontroles
De eerste afspraak zal plaatsvinden rond een zwangerschapsduur van 8 weken (hier is geen verwijzing van de huisarts voor nodig). Als de menstruatie uit blijft en de zwangerschapstest positief is, kun je naar de praktijk bellen tijdens het telefonisch spreekuur om een afspraak te maken.
Tijdens de intake vragen we naar je huidige gezondheid, je medische verleden, de gezondheid van je partner en het verloop van eventueel eerdere zwangerschappen en bevallingen. Tevens zullen wij informeren naar mogelijke aangeboren afwijkingen en erfelijke ziektes in beide families.
Aan de hand van dit gesprek kunnen wij zien of er punten zijn die extra aandacht verdienen tijdens deze zwangerschap, bevalling of kraamperiode.
Wat er nog meer wordt gedaan:
- Het meten van de bloeddruk en het gewicht
- Bespreken van prenatale screening of prenatale diagnostiek (combinatietest, vruchtwaterpunctie of vlokkentest)
- Bloedafname (HIV, lues, hepatitis B, bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen en Hb)
- Vitaliteitsecho/vroege echo
- Het geven van informatie
- Het maken van een afspraak voor de termijnecho en de vervolgcontrole
Uiteraard is er voldoende tijd voor het beantwoorden van vragen.
Graag meenemen:
- Een geldig legitimatie bewijs
- Gegevens van eerdere zwangerschappen en/of bevallingen als je toen onder controles was bij een andere verloskundige.
Vervolgcontroles (15 min)
De verdere controles gedurende de zwangerschap duren ongeveer 15 min, uiteraard nemen wij meer tijd voor je als dit nodig mocht zijn.
Tijdens deze controles worden de bloeddruk en gewicht in de gaten gehouden, kunnen er vragen gesteld worden, houden wij de groei van het kindje goed in de gaten en kunnen wij op basis daarvan eventuele groeiecho's inplannen.
De eerste controle na de termijnecho luisteren wij het hartje met de doptone via de buik.
De gehele zwangerschap door zullen wij je informeren over verschillende zaken zoals het geven van borst/flesvoeding, de (wenselijke) plaats van bevallen, de mogelijkheden tot zwangerschapscursussen, het (eventueel) doornemen van het bevalplan, het geven van belinstructies en het regelen van kraamzorg en/of erkenning.